Vallöften

Internationell Nivå:

*Nej tack till generell övervakning av medborgare:

Det finns idag en uppsjö av direktiv i EU som går ut på att övervaka medborgarna såväl direkt som indirekt, jag tar upp två exempel.

De direkt övervakande är direktiv som Datalagringsdirektivet, som när det implementeras i alla länder genom förändrad lagstiftning, tvingar operatörerna att spara all information om oss. I det innebär vem vi kontaktar via tele- och datatrafik, när vi kontaktade dem och var vi befann oss när vi gjorde det. Och detta är bara en del av direktivet.

Redan där borde folk slå bakut, men eftersom det har skett under parollen ”Kriget mot Terrorismen” så har det kunnat ske.
Tyvärr finns det folk som är fullt beredda att byta sin frihet mot illusionen av säkerhet och eftersom de är beredda så anser de att alla andra också ska vara det, vilket för mig är ett synsätt som hör hemma på andra sidan Berlinmurens fall.

Ett exempel på indirekt övervakning är IPRED, det direktiv som upphovsrättsindustrin lobbat fram för att hindra illegal fildelning. Problemet jag har med denna är att för att detta direktiv ska kunna få verkan, så måste all trafik övervakas, hela tiden. Något som jag anser är förkastligt.

Jag baserar mitt motstånd mot ovanstående exempel på en kort paragraf i FN’s deklaration om de mänskliga rättigheterna.

Article 12.
No one shall be subjected to arbitrary interference with his privacy, family, home or correspondence, nor to attacks upon his honour and reputation. Everyone has the right to the protection of the law against such interference or attacks.

Jag backar upp det med det faktum att alla nationer och federationer som använt dessa medel mot sin befolkning har fallit, påfallande ofta har det krävts blodutgjutelse.
Människors vilja att leva i frihet har alltid varit större än förmågan att leva tryggt.

Demokrati måste tåla att det smäller.
Som Norges Statsminister Jens Stoltenberg så vist sade efter Terrordåden i Oslo och Utöya:
”Men svaret på angrepene må være mer demokrati og mer åpenhet. I motsatt fall vil de som sto bak, ha oppnådd sine mål.”

Svårare än så är det inte, stänger vi vårt samhälle med dessa motmedel så låter vi terroristerna vinna.

Så detta blir mitt första vallöfte – Jag kommer INTE att låta terroristerna vinna genom att hjälpa till att stänga vårt öppna demokratiska samhälle.

 

Regional nivå:

Det jag kommer att driva främst är frågor gällande register. Den enskilde patientens rätt att slippa få sin sjukdomshistoria genomgången av allsköns obehöriga väger mer än vårdpersonals nyfikenhet. De som ska ha tillgång till din journal är din vårdande läkare och akutmottagningen.
Det finns helt enkelt alldeles för stora risker inblandade för den enskilde som person. En kvinna ska våga gå till en gynekolog utan att riskera att släkten får reda på något, vilket fallet med den alltför nyfikne läkaren i Malmö bevisar (länk).


Jag vill också verka för att varje enskild vårdtagare ska få en ansvarig läkare tilldelad sig vid varje besök på vårdmottagning
. Så att denne ska kunna ha en översyn över dina eventuella symptom, istället för som läget är idag, att du kan ha flera behandlande läkare samtidigt, men som inte har en övergripande bild.
Inom vården finns det exempel på personer som troligen kunnat räddas till livet, om de bara haft en läkare med översikt (länk).

Minst lika viktigt, är att vårdpersonal inte ska kunna neka viss vård på grund av dess egen religiösa övertygelse. Vården måste vara sekulär och vara till för patienten, ingen ska behöva stå utan vård på grund av vårdpersonals godtycke, patientens behov av vård ska stå över vårdpersonals personliga åsikter (länk).

 

Sist, men inte minst, om Region Skåne ska kunna bibehålla den höga status som Universitetssjukhuset medför, så kan man inte aktivt välja att ge vårdpersonal mindre betalt än inom privat sektor, vilket varje sommar under många år har lett till mindre personaltäthet och stängda avdelningar för att man inte kan locka hit tillräckligt mycket personal.
Jag ställer mig helt bakom ”Inte under 25.000:-/mån”-kampanjen.

affisch

En kommentar på “Vallöften

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s