4’e generationens kärnkraft, för eller mot?

Sorry, men sol och vind klarar inte våra behov, speciellt inte eftersom våra behov ökar i takt med att vi byter ut vår fordonsflotta mot elbilar.

4’e generationens kärnkraftverk kan ta hand om det som idag anses som utbränt kärnavfall. De kan också drivas på materialet i de enorma kärnvapendepåerna som finns i Ryssland, USA, Indien, Pakistan, Frankrike, Kina, Nordkorea (och troligtvis Israel).
Länkar: wiki – 4’e gen. Chalmers, pdf. forskning.se.

Vill du till varje pris ta bort kärnkraft så är det antingen Kolkraft eller Vattenkraft du ser positivt på.

Kolkraft och utvinningen av kol dödar ca 23.000 i Europa varje år (partiklar etc). Tvingar hela byar att flytta och förstör landskapet, och detta vid normal drift, utan att räkna in olyckor. (the guardian)

Vattenkraften är det energislag som har flest aktiva dödsfall på sitt samvete. (Dammen i Banqiao brast 1975, orsakade 171.000 dödsoffer (länk, wiki), vilket i antal dödsoffer nästan är i klass med Tsunami-katastrofen 2004).

 

Så, hur ska du ha det?

Annonser

En kommentar på “4’e generationens kärnkraft, för eller mot?

  1. Jacob Hallén skriver:

    Tyskland har visat att man på bara några få år kan bygga upp en betydande del av sin elförsörjning med solceller. Med de volymer man har kommit upp i och den verkningsgrad som nya celler har så är solenergin billigare än kärnkraft och det är ett distribuerat system. Det finns naturligtvis begränsningar i att energin bara genereras dagtid, vilket kräver kompletterande energikällor. I Sverige har vi befintlig vattenkraft som redan utgör ett sådant komplement.

    Utbyggnad av solkraft är enkelt. Staten subventionerar installation av solpaneler i enskilda hem och lagstiftar att energibolagen måste köpa producerad överskottsenergi till ett för solpanelsägaren fördelaktigt pris. Modellen är prövad i Tyskland, med mycket lyckat resultat. Med en stor andel solkraft blir energipriserna mycket fluktuerande under dygnets timmar. Det kommer att leda till många innovationer för att kunna omfördela förbrukning och att lagra energi.

    Medan jag tror på solkraftens potential så betyder det inte att man ska lägga ned forskningen på 4:e generationens kärnkraft. Att bli av med de stora mängderna radioaktivt avfall som ska slutförvaras i 100 000-tals år är ett ändamål i sig. Vi kanske kan åstadkomma så säkra reaktorer att de kan konkurrera ut svensk vattenkraft säkerhetsmässigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s