Min åsikt om gårdsförsäljning av vin/öl. (Hög tid att myndighetsförklara det svenska folket)

Denna artikel hade jag på Newsmill i Augusti 2011. Återpublicerar här.

*******************

Gällande det Svenska Alkoholförsäljningsmonopolet.

I Sverige har vi haft antingen en socialistiskt konservativ regering eller en borgerligt konservativ dito med ett fåtal inslag av liberal framåtanda sedan rösträtten infördes.
Detta har lett till att vi i princip har en omyndigförklarad befolkning.
Vilket gestaltas bland annat genom alkoholmonopolet (Systembolaget), där staten berättar för vuxna människor att vi inte är betrodda.

Nu när gårdsförsäljning av vin är uppe för beslut, så hyser jag ingen förhoppning om att detta ska tillåtas, det fåtal liberaler i den konservativa minoritetsregeringen kommer att bli överkörda av förbudsnissar- och nissorna, så vår rätt att få betraktas som myndiga i Sverige får vänta ytterligare ett tag.

Entreprenören och vintillverkaren Åke Wester uttrycker det så här i Expressen 30/7-2011:


”-Politiker tror att Systembolaget har monopol på att sälja sprit, men verkligheten ser annorlunda ut. Det går stora busslaster till och från Tyskland där man kan ta med sig otroliga mängder sprit. Vill man supa sig full så åker man till färjorna, inte till en vingård. Jag är dryga 70 år och hoppas på att bli myndig någon gång.”

 

Och jag håller med Åke Wester och vill se honom myndigförklarad å det snaraste.
Det finns mycket i samhället som liberaler bör verka för, en av de viktigaste måste vara att ge medborgarna friheten att besluta själva hur och med vad de vill arbeta med samt hur och vad de vill berusa sig med.
Vi har ett grundlagsbeslut på att man i Sverige är myndig från 18 års ålder, då vi får rösta och köra bil, men ändå finns undantag till denna regeln. Som beslutet att man ska vara 20 för att köpa hem alkohol och bara vissa tider och dagar.

Nej. Gårdsförsäljning ska tillåtas och som en fortsättning ska även Svenska ölbryggerier och brännerier kunna sälja till sina kunder direkt, utan omvägen via ett systembolag.
Det är hög tid att myndigförklara det svenska folket.

/Niklas Starow – Piratpartiet Skåne.
republikan7

Annonser

7 comments on “Min åsikt om gårdsförsäljning av vin/öl. (Hög tid att myndighetsförklara det svenska folket)

 1. monica ståhl skriver:

  Att det skall vara såsvårt att förstå att det handlar om antingen eller….detgäller att bevara det svenska alkoholmonopolet som skyddar utsatta grupper från att dricka skadliga mängder alkohol. Alkohol skall var dyr och inlåst!

  • Niklas Starow skriver:

   Sedan vi gick med i EU och fick föra in större mängder alkohol så har drickandet minskat i Sverige.
   Det enda som ”dyr och inlåst”-politik har gjort är att öka smuggling och hembränneri.

   • Michael Fors skriver:

    Så du menar att konsumtionen inte ökar med ökad tillgänglighet? Då går du emot en så gott som samlad forskarkår. Att konsumtionen minskat sedan vi gick med i EU stämmer inte heller. Konsumtionen 1995 var 7,8 liter ren alkohol per person 15+, 2004 toppade vi på 10,4 liter, 2012 var vi nere på 9,09. Att vara emot systembolaget, som man måste vara om man är för gårdsförsäljning då det innebär slutet på monopolet, är självklart en politisk och ideologisk fråga, men man har inte rätt till sina egna fakta. Gårdsförsäljning leder till monopolets avskaffande (enligt utlåtande från EU-kommissionen), vilket i sin tur leder till kraftigt ökad alkoholkonsumtion (runt 30% enligt vissa forskare), vilket leder till ökade alkoholskador och andra negativa konsekvenser. Prata om det istället och motivera varför det är en bra trade-off, istället för att slänga dig med falska fakta.

    • Niklas Starow skriver:

     Korrekt, den mätbara konsumtionen 1995 var lägre än idag, det var jag som hade fel på mina siffror.

    • Niklas Starow skriver:

     Nu har du använt fakta för att visa att mitt påstående om säknt alkoholkonsumtion var felaktigt, det har bara sjunkit sedan toppnoteringen för 10 år sedan.
     Då får jag be dig vara lika källkritisk mot dina egna påståenden om att gårdförsäljning skulle innebära systembolagsmonopolets avskaffande. EU-kommissionens utlåtande kan vi börja med.

     MEP Christoffer Fjellner ställde frågan direkt till kommissionen och fick då svaret:
     ”Gårdsförsäljning av alkohol är förenligt med ett alkoholmonopol, och det finns heller inga EG-rättsliga hinder som omöjliggör gårdsförsäljandets införande.”

     http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/en-myt-att-eu-ar-hindret-for-gardsforsaljning_7537656.svd

 2. Patrik Grahn skriver:

  Regeringen vill med sin urlöjliga alkoholpolitik, idiotförklara och omyndigförklara
  oss vanliga konsumenter av alkohol, genom att till varje pris se till att behålla
  systembolaget och det krångliga urkorkade alkoholmonopolet och de krångliga urbota korkade reglerna för all alkoholförsäljning, och givetvis så har riksdagsgubbarna i alla tider fått stöd av godtemplarmaffian som vill försvåra för svenskarna att köpa sin öl på den lokala lanthandeln. De krångliga alkoholreglerna syftar enbart till att försvåra för de mickrobryggerier som vill saluföra sina ölprodukter, och att man till varje pris stoppa alla tankar på att sälja alkohol på gårdsbutiker, livsmedelsbutiker,bensinmackar, lanthandeln, och privata tillverkare av alkoholdrycker. Dags att hels svenska folket myndigförklaras och få frihetliga rättigheter till att köpa lite starköl i livsmedelsbutiker, vin på gårdsbutik, en kvarting på lanthandeln och bensinmacken.

 3. Patrik Grahn skriver:

  Sverige är det enda landet i EU som har systembolaget med alkoholmonopol, som gör det svårare och mycket dyrt att köpa alkoholdrycker. Är Sverige med i EU så ska Sverige inte ha några undantag från EU-s regler med att behålla en dinosaurusaktig och föråldrad systembolag och försäljningsmonopol. Stora delar av världen skrattar åt Sveriges urbotade korkade alkoholpolitik som gör det jättekrångligt och mycket dyrt för svenskar att köpa alkohol i sitt egna land. Då är det inte undra på att många åker till Danmark, Tyskland, Estland, Polen, Ryssland, och andra EU-stater och köper sin alkohol för att det är billigare än i Sverige och lättare att köpa alkohol.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s