Gästblogg: Oliver & Eva om betalleverantörers moralism.

Det farliga i när utländska kortföretag stoppar försäljningen av sexleksaker

Tobias Lundqvist startade webbshopen Oliver & Eva, som säljer sexleksaker via nätet. Butiken och Tobias har uppmärksammats i bl. a. Sveriges Radio P3, Expressen och Aftonbladet sedan en betalleverantör stängt ner butikens kortbetalningar. Här ger Tobias sin syn på faran när kortföretagen försöker bestämma vad vi får och inte får handla på nätet.

Jag startade Oliver & Eva med en ambition att vara ett alternativ till den ganska tråkiga stereotypen av sexshoppar som fanns på nätet. Att det fortfarande år 2013 är tabubelagt att köpa sexleksaker tyckte jag var väldigt tråkigt och ett av målen med Oliver & Eva var att försöka göra sexleksaker mer folkligt. Genom mitt engagemang i RFSU och i sexualpolitiska frågor fick jag inspiration till att skapa en butik helt utan sexistisk reklam eller “källarlokal-aktig” design. Butiken drivs efter åtta grundvärderingar, där jämställdhet och öppenhet genomsyrar alla beslut som tas.

Jag blev därför väldigt förvånad när jag för ett par veckor sedan öppnade min inkorg och fann ett mail från vår betalleverantör med ett meddelande om att vi inte längre skulle kunna ta emot betalningar via kort. Det hade skett en uppdatering av företagets policy och nu fanns det tydligen inte längre plats för webbshoppar som sålde sexhjäpmedel. Detta trots att företaget redan tidigare gjort en manuell kontroll av sajten och därefter godkänt den. PayPal blev en tillfällig lösning och efter veckor av hårt arbete och lite sömn hittade vi till slut en lösning via en dansk bank. Att hitta något i Sverige visade sig vara extremt svårt och vi stötte hela tiden på samma tveksamma inställning när vi berättade att det var sexleksaker vi sålde.

En betalleverantör tog det till och med ett steg längre och accepterade att vi sålde sexleksaker, men bara om vi tog bort vår sektion med bondage. Att vi förlorar kunder på att inte ha en betallösning som de flesta känner sig bekväm med (PayPal) är en sak. Bedrövlig hantering och knapphändigt bemötande från en betalleverantör är en annan. Det stora problemet ligger dock i att företag i maktposition går in och bestämmer vad som är accepterad sexuell praktik och vad som inte är det. När bondageutövare inte erbjuds samma möjlighet att handla på nätet som de som praktiserar vanligt “Svensson-sex” (om det nu finns något sådant), är vi inne på en farlig väg. För inte så länge sedan var det homosexuellas sexutövande som ansågs omoraliskt och fel, nu väljer vi att diskriminera andra sexuella minoriteter. Har vi verkligen inte lärt oss något på vägen?

Det är därför dags att vi tar upp de här problemen till ytan. Vi kan inte acceptera att någon bli diskriminerad på grund av vilken sorts sex de vill ha. Utländska kortföretag ska inte få bestämma vad vi i Sverige ska få köpa och inte köpa. Det är vi mycket kapabla att bestämma själva.

Tobias Lundqvist
Oliver & Eva

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s