Vad är egentligen skillnaden på en så kallad Europavän och en EU-kritiker? (Min sammanfattning av partigrupperna i EU.)


eu-flag-with-question-mark
  (pic from wallace smith)


Vad är egentligen skillnaden på en så kallad Europavän och en EU-kritiker?

Om man gillar EU/Europa, ska man då vara odelat för allt som dyker upp från Bryssel/Strasbourg?
Ska en EU-kritiker buntas ihop med en person som vill ha utträde från EU?

Det saknas nyanser i debatten, för mig är spektrat enormt, allt från EU-vänner från nationalistiska rörelser som ser Parlamentet som en plattform för deras hatiska propaganda, till EU-vänner som jublar herrens lov över allt som kommer ur den byråkratiska köttkvarnen. Vi har EU-kritiker som gillar EU som grundtanke, men som ogillar det demokratiska underskottet och vi har EU-kritiker som bara vill gå ur EU och gör allt för att sabotera mellan grupperna.

Ska dessa verkligen bara sorteras under ”EU-vänner” och ”EU-kritiker”?

Är det inte hög tid att se vilka partigrupper de tillhör och sortera dem efter det, då det är det aktiva valet parlamentarikerna har gjort?
Detta är mina högst egna formuleringar och det kan hända att de som tillhör respektive partigrupp inte håller med, men det är en diskussion jag gärna tar och skulle ni övertyga mig om att lägga till eller ta bort något så gör jag det.

Mvh.
Niklas Starow

*****

Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör EPP-gruppen, den kristdemokratiska gruppen (liberalkonservativa, kristdemokrater och konservativa pro-europeister). Det är den största partigruppen och deras politik är den vi oftast ser rullas ut framför oss och enligt mig är det enskilt största skälet till att vi har så många som vill gå ur EU. Deras demokratiska underskott är inte att leka med. Driver på för att EU ska bli ett Europas förenta stater. Alf Svensson gick ut för några månader sedan för att lansera Kd som EU-kritiker, vilket faktiskt, enligt mig, är att ljuga. Deras partigrupps politik säger med all önskvärd tydlighet att det Alf påstod inte är med sanningen överensstämmande.

Näst störst är S&D, den progressiva gruppen av Socialdemokrater. De är på kraftig tillbakagång i EU-parlamentet i rent antal och jag känner inte till något beslut de ligger bakom, utom att de samarbetar med EPP om att utse ordförande, för det mesta röstar de med EPP i frågor utom när det närmar sig val, då blir det mer distansering. Våra svenska delegater är sex till antalet och enda gången jag hör talas om vad de gör så är det via pressmeddelanden, de är så osynliga att de måste skicka ut vad de gör utan att bli tillfrågade först och knappt då blir det publicerat.

De övriga grupperna är:
ALDE – Liberalerna, där återfinner vi Folkpartiet och Centern. Där till skillnad från riksdagen så ställer de till ett jäkla liv när EPP’s mest antidemokratiska förslag dyker upp. Men de styr mer än de har mandat för, då både EPP och S&D vill ha deras stöd i frågor när de är oense, en vågmästarroll kan man kalla det. De är också i stor mån federalister och tillsammans med EPP arbetar för att EU ska bli en federal stat.

G/EFA – De gröna och Fria Alliansen. Där återfinns Miljöpartiet och Piratpartiet.
Mp i EU är mycket mer fokuserade på miljö än i riksdagen och är brutalt pådrivande i att få bort kol- och kärnkraftverk. Piratpartiet har ansvaret för frihetsfrågor och har fått de gröna att anamma deras filosofi om kulturdelning. Piratpartiet har även tentakler ute mot ALDE som även de har närmat sig Pp i frågor gällande övervakning och kulturdelning. Mp drev på om tobaksdirektivet och det blev restriktioner mot smaksatt tobak, trots Dalli-skandalen.

ECR är Konservativa och reformister, ingen svensk närvaro. EU-skeptiker och antifederalister. Sätter sig mot de frågor som gäller EU’s mer överstatliga roll. Ointressant ur denna artikels synvinkel då vi inte har en ledamot där.

GUE/NGL, där har vi demokratiska socialister, gröna socialister och kommunister. Vänsterpartiet ingår i den gruppen. När det kommer till Övervakningsfrågor står de den gröna gruppen nära (har jag för mig) och ALDE, men annars är de i princip för små för att kunna påverka.

EFD – Frihet och Demokrati i Europa. Detta är Nigel Farange-show. EU-skeptiker och mot överstatlighet. Gör inget i EU utom att samla talartid för Nigel Farange, som visserligen är underhållande och det finns mycket att hämta från hans tal, men såvitt jag vet lämnas det inte in konstruktiva förslag att arbeta efter från den gruppen. Här återfinns också Lega Nord och Dansk Folkeparti.
Här får ni inte glömma att hur rolig Nigel är att lyssna på, så finns det oroväckande många likheter mellan honom och Jimmie Åkesson, karismatisk och är en bra talare samt vilar på en nationalistisk grund som mycket lätt kan gå käpprätt åt extremistiskt håll. Troligen den grupp Sd kommer in i, om de inte lyckas komma in i EPP som jag tror är deras förstaval.

Sist och minst har vi NI – Grupplösa i parlamentet. Här är rasister, nazister och andra extremister. Även några ”partilösa” som av olika skäl inte är med i partigruppen som deras nationella parti gått in i. Det finns inget samarbete dem emellan och de tar mest upp plats.

*******

Ja. Lång text.
Men snälla, EU-parlamentsvalet är mer än bara EU-kritiker mot EU-vänner. Det är en enorm apparat och svenska folket förtjänar att bli informerade om de faktiska skillnaderna, inte de skillnader som Riksdagspartierna vill att ni ska se.
Det är inte alliansen mot de rödgröna.
Det är moderater och kristdemokrater, socialdemokraterna, folkpartiet och centern, piratpartiet och miljöpartiet samt vänsterpartiet som är i EU nu och det är Sd som knackar på dörren.
Där är valet. Ni är nu lite informerade, läs på och gör ett aktivt val. Jag lägger upp länkar till parlamentariker som bloggar och även andra partianknutna nedan.

PS.
Skriver du om EU och EU-politik och vill vara med i länkflödet, skriv en kommentar så får vi se om du kommer med.

EU-parlamentariker:

EPP –
Gunnar Hökmark. (M)
Christoffer Fjellner. (M)
Alf Svensson. (Kd)

S&D –
Åsa Westlund. (S)

ALDE –
Olle Schmidt. (Fp)
Kent Johansson. (C)

G/EFA –
Isabella Lövin. (Mp)
Carl Schlyter. (ACTA-BLoggen). (Mp)
Christian Engström. (Pp)
Amelia Andersdotter. (Pp)

GUE/NGL –
Mikael Gustavsson. (V)

Övriga EU-bloggare.
Henrik Alexandersson.
Cecilia Malmström. (kommissionär)
EU-bloggen.
Nils Lundgren. (fd Junilistan)
EXPO EU.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s