Hvad Hvilja det sovande folket?

Vill bara påminna om en effekt av alla neddragningar inom den privata sektorn.

Skatteinbetalningarna sjunker och det gör att jobben och lönerna inom den offentliga sektorn även de är i fara.
Lägre skatteinbetalningar gör också att de företag som lever på att sälja tjänster och varor till staten kan tvingas slå igen, för staten slutar ha råd att köpa.
För att inte tala om hur vi ska ha råd att försörja våra äldre och våra sjuka när inkomsterna till statskassan sjunker.

Så hur mycket vi än tycker att högskoleutbildade sjuksköterskor och lärare ska tjäna mer pengar än den i många fall lägre utbildade industriarbetaren och skogshuggaren, så är det trots allt dessa, vars skatteinbetalningar, bekostar den offentliga sektorn.

Nej, jag gillar inte att bolagsskatten ska sänkas, många ekonomer anser att det ger bättre samhällsekonomiska vinster om andra skatter sänks eller ändras. Dock kvarstår faktum att eftersom vi inte ställt om från ett industrisamhälle till ett tjänstesamhälle än, så måste vi ha kvar våra tillverkningsindustrier, för utan dom så sinar kassan som resten av samhället lever på.

Där har vi utmaningen för dagens politiker och de fackligt förtroendevalda.

Hur balansera löntagarnas vilja att både ha mer i den egna plånboken och företagets förmåga att överleva? Ska företaget tvingas se till samhället i stort när många av konkurrenterna skiter i det och därmed förlora en upphandling eller en kund?

Men vi som privatpersoner har också utmaningar.

Hade inte det onödiga inköpet av godis/läsk vi ändå gör gjort bättre nytta av att inhandlas på den lokala minilivs än det stora varuhuset? (ja, varför inte?)
Ska vi våga tänka ”nationalistiskt” när vi ska köpa en bil (f.ö, imo nej).

Många anser att vi ska ställa om och konsumera mindre, något jag anser är fel ingångsport till problemet. Jag anser att vi bör konsumera rätt. Frågan är då bara vad som är att ”konsumera rätt”.

Det överlåter jag till var och en av er att komma på själva, för det är den stora utmaningen.  När staten blir mindre och kompaktare och skär ner på utgifterna så överges den gamla socialistiska tanken att vi ska tas om hand från vagga till grav.
Det sovande folket får helt enkelt vakna upp och ta sig en rejäl funderare på vad de själva kan göra för sig och för sin omgivning.

Det är där vi är idag, vare sig vill eller inte.

Så;
Hvad Hvilja det sovande folket?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s