Tyckte ni bilden på kinapuffarna var rasistisk?

För rätt så exakt ett år sedan blev det ett minst sagt j*vla liv om bilden på påsen med kinapuffar, då den ansågs sprida en stereotyp bild av kineser. Patrik Lundberg, adopterad från Kina Korea beskriver det i sin krönika i Helsingborgs Dagblad.

Vilket borde gjort att andra tillverkare av varor med bilder av asiatiska stereotyper att kanske överväga att tona ner det lite.

Här är en som verkar ha missat det.


Det är varumärket ”Atamon” som ägs av Haugen-gruppen och är ett konserveringsmedel som används vid syltning och saftning.

Enligt min åsikt så är bilden på kinapuff-kinesen, vid en jämförelse, ganska oskyldig stereotyp, då den egentligen bara är några pennstreck. Denna är ett par snäpp värre och jag är förvånad över att den inte togs upp då. Men å andra sidan så är hyllan för konserveringsmedel en bit från godishyllan.

Edit – Jag får klargöra att jag ställer detta som en fråga, inte ett konstaterande. För mig är det inte självklart att en stereotyp är rasistisk per se, men var går gränsen egentligen?

Annonser

4 kommentarer på “Tyckte ni bilden på kinapuffarna var rasistisk?

 1. Fredrik skriver:

  Det handlar om så mycket mer än bara Kinapuffar, även om det tyvärr var det debatten kom att fokusera på efteråt. Patrik gav i sin krönika en inblick i en rasism som jag själv inte reflekterat över tidigare och kanske omedvetet varit en del av. Du har en poäng i att en stereotyp inte alltid är rasistisk. Så till 20 000 kronorsfrågan – var går gränsen?

 2. Sverre skriver:

  Har läst vad du skrivit om PI och Kent Ekroth m m. Tycker alltså att du är ett as och en kriminell skitstövel. Kul va?

  • Niklas Starow skriver:

   Jätteroligt, ju fler blöjrassar som avskyr mig desto bättre.

   Men testa att kommentera under den artikeln du pratar om, det underlättar.
   Om du inte vet hur man gör så här är en enkel beskrivning – klicka fram artikeln och sedan skriver du i kommentarsfältet som är nedanför.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s