Copyright = antidemokratiskt vapen mot kritik. (Ett amerikanskt ”Spectacular Studios & Bildombudsmannen mot Genusfotografen)

Detta är Dan Bull, han använder sig av parodi och sarkasm för att visa inkonsekvensen hos några av hiphopens stora, när de använder sig av copyright för att slå ner på de som samplar deras musik idag trots att det var så de själva började en gång i tiden, med att sampla andras musik.

Men – Detta gillade inte copyright-industrin, så de stängde ner Dan Bulls video på youtube trots att amerikansk lag tillåter ”fair use” när det kommer till kritik, till skillnad från Sverige där fair use inte gäller och faksimiler på nätet (faktiskt enbart på nätet, i tryckt form är det ok) blir föremål för upphovsrättsjuristers censur-iver, som i fallet med Spectacular studios och denkallade Bildombudsmannen Staffan Teste mot Genusfotografen som det skrivits om bloggsfären den gångna veckan.

Tyvärr har Dan Bull inte råd att sätta sig upp mot denna mäktiga industri, trots att han antagligen skulle vinna målet, för kostnaden att förlora skulle sätta honom på obestånd resten av livet. Vilket är exakt vad denna vidriga del av upphovsrättsindustrin är ute efter. Trots att de inte har rätten på sin sida, använder de sina ekonomiska muskler för att kringgå den.

Så han gjorde så här, han har spelat in en 8 minuter lång film på youtube där han förklarar vidrigheten han är utsatt för.

Se, lyssna och lär, och förstå varför det är så viktigt att förändra spelfältet. För vi kan inte låta en industri diktera villkoren för vår yttrandefrihet.

Annonser

7 comments on “Copyright = antidemokratiskt vapen mot kritik. (Ett amerikanskt ”Spectacular Studios & Bildombudsmannen mot Genusfotografen)

 1. Copyright har ju varit ett vapen i kapitalisternas händer länge nu, men användandet ter sig mer och mer utstuderat och oreflekterat. Upphovsrättskravet verkar vara ett slags fire-and-forget-missil som inte måste föregås av något egentligt tankearbete omkring den egna positionen. Har länkat hit från min egen blogg också.

  • Niklas Starow skriver:

   Tack så mycket.

   Det är tråkigt när marknadsekonomi kringgås av mindre nogräknade kapitalister, som istället för att bara skydda sina verk aktivt hoppar på alla former av kritik och samplingar. Men jag vill nog ge en allt större skuld för detta över den kulturen som uppstått hos just upphovsrättsjurister, den delen av juridiken har verkligen blivit ett ”skråväsende” där upphovsrättsjurister som gått samma utbildningar både finns som författare av lagtexter, domare i upphovsrättsmål och specialåklagare som enbart hanterar dessa mål.

   Det finns klara drag mellan de allt hårdare lagarna och handelsavtalen på området och en närmast sekteristisk övertro på den egna förträffligheten.

 2. Rune skriver:

  I en Tysk artikel jämförs Engelska och Tyska copywrigtlagar på 1800 talet. I england var böcker skyddade och gavs i princip bara ut som dyra lyxböcker, oåtkomliga för gemene man. I tyskland var det fritt att kopiera och sälja böcker, vilket ledde till att förlagen fick anpassa sig för att överleva. Man blev tvungen att parallellt med utgivande av den dyra inbundna boken ge ut en lågprisvariant för att mätta marknaden innan nån han ge ut en kopia (läs pocket!). Enligt forskare bidrog detta till tysklands utveckling till industrination då billigt vetande blev tillgängligt för en stor del av befolkningen.

 3. jklgjalga skriver:

  Har ni sett nästa exempel på hur man tystar kritik? Om man beter sig allmänt illa, kan man använda upphovsrättslagen som förevändning för att tidningar inte ska kunna diskutera detta.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/ekeroth-hotar-att-stamma-dn/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s