#Facketsuger vs #Facketäger (LO’s Mitt Sverige-kampanj)

För den som inte känner till det så är jag fackligt förtroendevald i den lokala fackklubben, något som alltid blir intressant och påtagligt när vi har möten.

Jag har alltid varit med i facket, från början för att det var kravet för att få A-kassa där i början av 90-talet men har fortsatt vara medlem genom åren. Men det var först efter jag blev invald som mitt intresse för fackets grunder och hur allting startade kom igång.

Visste ni till exempel att den svenska arbetarrörelsen från början var en kombinerad liberal och socialistisk rörelse? Personen som förde in till exempel frågan om allmän rösträtt även för icke bemedlade hette Erik Gustaf Geijer (1783-1847) och var med dåtida mått mätt oerhört liberal i sin åskådning, bland annat tog han stor inspiration av den brittiska Chartismen i just arbetarfrågor, arbetade mot slaveri (Ja, vi hade slavar på svenskkolonin Sankt Barts) samt var en av yttrandefrihetens främsta försvarare på sin tid och var till och med nära att landsförvisas på grund av detta.

Nästa Liberal med arbetarrättsanknytning är den mer välkände Adolf Hedin (1834-1905) som var den som införde det vi idag kallar för socialförsäkringslagstiftningen.

Sedan dess har det funnits fler fall där socialister/socialdemokrater och liberaler samarbetat, men de har varit mindre påtagliga efter 1920-30. Tyvärr fanns det extremt tyskvänliga influenser bland såväl liberaler som socialdemokrater från ca 1930 till och med krigsslutet 1945, något som borde tas upp långt mer än vad som är känt idag, för det är en skammens tid för så gott som samtliga partier idag som var verksamma vid den tiden. Den rasbiologiska tanken är vår tids största misstag och det är förjävligt att det tvångssteriliseras än idag.

Nå, varför berättar jag detta?
Jo, jag vill ha lite historia i grunden innan jag ber alla så kallade liberaler som skriver under på #facketsuger, även skriva under detta dokument. För det är ju oftast dessa som menar att de klarar av att förhandla om sina egna rättigheter gentemot arbetsgivaren.

Annonser

2 comments on “#Facketsuger vs #Facketäger (LO’s Mitt Sverige-kampanj)

  1. Mitt Sverige skriver:

    Well done, som man säger!

  2. #facket äger i #mittsverige är väldigt tydligt i #svpol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s