Angående pensionsålder, konsekvens och det egna ansvaret.

Tandlös, utslitna höfter och knän, dålig rygg och ledbesvär. Det är vad som väntar de flesta inom så kallade låglöneyrken och det innan nuvarande pensionsålder infinner sig.
Men ändå blir vi i genomsnitt äldre och äldre, åtminstone går kurvan åt det hållet för de generationer som föddes fram till och med 50-talet.

Utan att ha direkta vetenskapliga rön i ryggen har jag svårt att se att denna kurvan fortsätter åt det hållet för de som är födda på 70-talet och framåt.
Virus, parasiter och bakterier blir alltmer motståndskraftiga mot våra läkemedel, vi blir allt mer stillasittande och fetman breder ut sig i kölvattnet av ett överdrivet användande av kemiska ersättningsmedel i vår mat (lightprodukter, E-nummer)

Men jag tror ändå att det största motståndet mot höjd pensionsålder är så lätt som att våra karriärspolitiker ger sig själva fördelar som en vanlig svensson aldrig kommer i närheten av.
Full pension efter 3 perioder i riksdagen, uttagande av bidrag i upp till 20 år efter de satt som riksdagsledamot, pensionering vid 40 års ålder. Och då har vi inte ens gått in på de förmåner de har som sittande riksdagsledamot.

Nej, största skälet till folks ursinne i frågan tror jag är avsaknad av förståelse av det egna ansvaret som riksdagsledamot, att man inte förstår att det sticker förbannat i ögonen på folk när man som riksdagsledamot sitter vid köttgrytan med svällande bukar samtidigt som man säger åt folk att de är för dyra att hålla vid liv efter 65.


Mina förslag, när jag befinner mig i en lagstiftande församling, är:

 • Maximalt 3 perioder som riksdagsledamot (4 om man är minister under en av dessa).
 • Riksdagspension tas bort helt, man ska ha samma sorts pension som alla andra medborgare och reglerna ska vara samma för alla. Om man vill ha mer får man köpa en försäkring.
 • Omställningsersättningen om man förlorar sin riksdagsplats ska gå efter gällande a-kasseregler med undantaget för första året som bör vara en karens, detta för att undvika att ledande politiker går direkt från sitt ansvarsområde till ett företag som verkar inom det området, under detta år får man 80% av sin riksdagslön.

Ni läsare är varmt välkomna att lämna förslag i kommentarsfältet på hur dessa punkter kan förbättras.

länkar: sydsv, expr, svd, AB, DNhemimamman, Moberg, Böhlmark, MMK, Kent Persson.

Annonser

5 comments on “Angående pensionsålder, konsekvens och det egna ansvaret.

 1. Exxoff skriver:

  Till viss del håller jag med men jag tror ändå att ”folk” inte har fattat någonting. Så som media lägger fram det här blir ”folk” vansinniga så fort de har läst rubriken. Det handlar ju trots allt om att höja gränsen för när företagen får sparka ut dig i pension. Idag är den gränsen 67. Du har alltså RÄTT att jobba till 67 års ålder. Förslaget skulle ge dig RÄTT att jobba till 75.

  De som borde protestera mest mot det här är väl företagen som får svårare att föryngra sin personal men å andra sidan betalar de väl inte arbetsgivaravgifter efter 65 så de kanske tycker att det är ett bra förslag ändå.

 2. HEMIMAMMA skriver:

  Jag tycker dina förslag låter både rimliga och rättvisa och om de genomfördes skulle öka det vanliga folkets respekt för beslutsfattare.

  Men tyvärr tror jag inte att många moderater skulle rösta igenom en sådan förändring.

  Det var på 1800-talet som adeln var galen nog att rösta bort sig och sina privilegier (1866)

  MvH Hemimamma

 3. Dennis Nilsson skriver:

  Kloka ord.

  Min mor som varit i ett låglöneyrke, städare i landstinget i Stockholm, har utslitna höfter och knän, dålig rygg och ledbesvär. Så nu får hon gå med smärtplåster, för att livet skall bli uthärdligt. 😦

  Sista perioden på arbetet, så privatiserades det, med en ny chef som räknade ut med sitt excel-ark att hon kunde städa tre gånger större yta än tidigare. Mor, som är en mycket nogrann person klarade inte av den ökade arbetsbelastningen, ifall städningen skulle bli bra. SÅ till slut fick hon lämna plats för yngre outslitna förmågor.

  Den som inte slitit som en slav, som min mor, vet inte vad det betyder.

 4. Eva Chronvall skriver:

  Mycket kloka ord. Det går inte att särbehandla människor som suttit i riksdagen men inte gjort något fysiskt tungt arbete. Min mor arbetade som hemsamarit och innan dess på sjukhuset. Bägge delarna fysiskt tunga arbeten. Hon är dedan många år svårt värkbruten och uppsliten och orkade inte arbeta fram till sin pensionsdag, utan fick sluta i förttid då hon inte orkade längre.

 5. Eva Chronvall skriver:

  Skall vara sedan många år svårt värkbruten och osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s